Още през миналата година се появиха твърдения, че BMW готви нова

...
Още през миналата година се появиха твърдения, че BMW готви нова
Коментари Харесай

Най-мощното BMW вече е на пазара

Още през миналата година се появиха изказвания, че BMW готви нова версия на спортния си седан M5. Това стана малко след обновяването на настоящето потомство на автомобила, при което той получи версия Competition. Оказа се, че в действителност с нея компанията не си е споделила последната дума, която явно е показаното единствено преди дни BMW M5 CS. И това е най-мощният сериен модел в историята на популярната баварска марка.

Голямата смяна е при мотора. BMW M5 CS получава познатия V8 мотор с работен размер 4,4 л, само че той към този момент развива мощ 635 к.с. и въртящ миг от 750 Nm. Това е с 10 к.с. повече от версията Competition, показана през предходната година, оповестява Automedia.bg.

Заедно с нарастването на мощността инженерите понижават тежестта на колата до 1900 кг (с към 70 кг по-малко), като трансформират и конфигурацията на адаптивното окачване и на системата за задвижване на четирите колела xDrive, при която може да се заключва предният мост.

Крайният резултат е ускоряване от 0 до 100 км/ч за 3 секунди (с 0,3 сек. по-бързо от M5 Competition) и до 200 км/ч за 10,4 секунди (с 0,4 по-бързо). Максималната скорост си остава лимитирана по електронен път на 305 км/ч.

Намаляването на тежестта е реализирано с потребление на въглерод и армирана въглеродна пластмаса, като от тези материали са направени вентилируемият похлупак, предният сплитер, корпусите на огледалата, спойлерът на багажника и други. В общоприетото съоръжение и влизат и карбоново-керамични спирачки.

Визуално BMW M5 CS може да се разграничи по радиаторната решетка в цвят Gold Bronze, 20-цоловите джанти с гуми Pirelli P Zero Corsa и L-образните светлини BMW Laserlight, които при избрани условия светят в жълто вместо в бяло, което е отпратка към спортните коли на марката. Външният цвят, по дифолт, е Brands Hatch Grey, а като алтернатива се оферират също Frozen Brands Hatch Grey и Frozen Deep Green.

Седанът има олекотени предни седалки M Carbon и разграничени задни седалки. Те са в черна мериносова кожа с контрастни инкрустации Mugello Red. Подглавниците са с диаграма на Северната дъга на спортната писта „ Нюрбургринг “ и с осветени лого M5 начело. Състезателни акценти се срещат и върху кормилото, който е обшит с алкантара, както и по защитните колани и постелките на пода.

Автомобилът има нова обемна изпускателна система, основана да обезпечи още по-емоционален саундтрак за динамично шофиране, само че и да направи колата по-тиха в жилищни региони. Седанът излиза на пазара напролет, като се прави оценка на най-малко 184 000 евро.

 

" Баварците " готвят и първия си състезателен модел на ток

Бъдещето на електрическите автомобили доближава неумолимо и огромните автопроизводители се готвят за него. BMW не прави изключение, като новостите ще обиден и спортните модели на марката. Една от тях е бъдещият i4, който баварците дефинират като „ първия електрически автомобил на марката със спортна ДНК “.

В момента електрическият седан минава през последните настройки на  ръководството, шасито и комфорта, които се провеждат при разнообразни метеорологични условия. Според представители на BMW представянето на електрическия автомобил зависи от три съществени фактора – усилвател на кормилото, демпфиране и връщане на кормилото в нулева позиция. Затова и тестващите електромобила оценяват доста високо противоположната връзка, предлагана от кормилото, както и това, че той може елементарно да се държи единствено с няколко пръста.

Твърдата каросерия и настройките на амортисьорите разрешават отбягване на наклоняването в завоите, а шумовете и вибрациите в салона са сведени до най-малко. От BMW допълват, че в тази ситуация спортните качества и настройки на електрическия автомобил по никакъв метод не се отразяват на неговия висок комфорт.

Компанията удостовери, че i4 ще получи задвижващ силов елемент с мощ 530 к.с., който ще разреши ускоряване от 0 до 100 км/ч единствено за 4 секунди. Максималният въртящ миг ще надвишава 800 Nm. За съпоставяне - новите M3 и M4 във версия Competition разчитат на 3,0-литров битурбомотор с 6 цилиндъра, който развива мощ 510 к.с. и въртящ миг 650 Nm.

Първоначално на пазара ще се появят две модификации – BMW i440 със задно предаване и BMW M50 xDrive. Най-достъпната версия – i435, ще излезе на по-късен стадий, а в края на тази или началото на идната година ще се появи и състезателен вид – i4 M.

Максималният пробег ще бъде към 600 км (по цикъла WLTP). Капацитетът на батериите към този момент се пази в загадка, само че при концептуалния модел той беше 80 кВт/ч.

Производството на електрическия автомобил ще бъде в завода в Мюнхен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР